SARMA
POTREBNO JE
1 glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, 2–3 glavice crnog luka, 1
paradajz, 1 šargarepa, kašika kisele pavlake, kašika kajmaka, kašika
brašna, šoljica pirinča, šoljica ulja, suvi biljni začin, so, biber,
peršun začinska paprika
PRIPREMA
Očišćenoj glavici kupusa izvadite koren, spustite u ključalu vodu i
kuvajte dok svi listovi ne omekšaju. Na zagrejanom ulju propržite
seckani crni luk, dodajte struganu šargarepu, mleveno meso, pirinač i
narezan paradajz, pa posolite i pospite suvim biljnim začinom. Sve još
malo propržite. Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila i zavijajte
sarme. Ređajte ih u podmazan vatrostalni sud. Pavlaku i kajmak
razmutite, začinite, dodajte brašno i malo začinske paprike. Preko sarmi
sipajte šolju vode, pa smesu od pavlake, pecite u rerni na 180 stepeni
oko 90 minuta.
SVADBARSKI KUPUS
POTREBNO JE
3 kg kupusa, 300 g svinjskog mesa, 300 g telećeg mesa, 300 g jagnjećeg
mesa, 300 g pilećeg mesa, 300 g suvih rebarac, 100 g suve slanine, 1 kg
crnog luka, šolja i po ulja, lovorov list, začinska paprika
PRIPREMA
Luk seckan na rebarca propržite na ulju, dodajte začinsku papriku,
promešajte i skinite s vatre. Kupus iseckajte na krupne kriške. U
zemljani lonac ređajte red kupusa, red prženog luka, red mesa i
nastavite tako da slažete dok ne utrošite sve namirnice. Na površini
poređajte kupus, prelijte vodom. Stavite biber, lovor i kuvajte na tihoj
vatri oko 12 časova.
MUSAKA S KUPUSOM
POTREBNO JE
1 veća glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, n 2 kocke za supu, 100 g
suve slanine, kašika prezli, 2 jajeta 30 g maslaca, pola šoljice
paradajz pirea, ulje, so, biber, suvi biljni začin
PRIPREMA
Očišćen kupus isecite na krupne komade i skuvajte u vodi s kockom za
supu. Na zagrejanom ulju propržite meso, dodajte seckanu slaninu, so i
biber, pa promešajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite sa umućenim
jajima i promešajte. U podmazan sud ređajte red kupusa, red mesa i tako
dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razredite s malo vode u kojoj
se kuvao kupus i prelijte preko musake. Pospite prezlama i komadićima
maslaca. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. (zena.blic.rs)
3 ukusna jela od kupusa
12:39 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment