ŠARENA SALATA
POTREBNO JE
pavlaka, crni i beli luk, 3 paradajza (srednje veličine), 100 g
majoneza, 100 g kečapa, 300 g biljnog sira, malo peršuna i bosiljka, 600
g pečuraka, 100 g graška, 700 g zelene salate, 250 g kubetija (kockice
isprženog hleba u rerni), 500 g pilećeg belog mesa (ispečenog), 5
barenih jaja, malo ulja
soli ili bibera, malo sirćeta
PRIPREMA
Luk, paradajz, pečurke (pečurke koju su se pekle) iseckati na male
komadiće. Biljni sir izrendati. U šerpu staviti pavlaku, kečap i majonez
i sve dobro izmešati. U pavlaku, majonez i paradajz dodati sve iseckane
sastojke (i sir), a potom i opranu i iseckanu salatu. U to dodati
kubeti (hleb iseckati na kockice i staviti u rernu na pečenje oko 10
min), pileće meso, koje je iseckano na komade. Jaja (barena) iseckati na
kolutiće i preseći napola (preseći kolutiće napola) i to dodati u
smesu, tj. u salatu. Ponovo sve dobro izmešati i začiniti uljem,
sirćetom, sa soli i biberom. Ponovo sve dobro izmešati.
PITA OD LOSOSA I PRAZILUKA
POTREBNO JE
4 veća praziluka (svetli deo naseckati na kolutiće), 50 g putera, 500 g
fileta lososa bez kože (može dimljeni losos), vezica sveže mirožije -
naseckane, kašičica naribane korice limuna, 1 1/2 kašičica krupne soli,
biber, 3 jajeta, 250 ml mleka, 125 ml slatke pavlake ili obične pavlake,
3 kašičice naribanog sira, provalone ili gruyere, 500 g lisnatog testa,
odmrznutog
PRIPREMA
Narezati svetli deo praziluka na tanke kolutiće, posoliti i pržiti na
puteru dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Isecite lososa na deliće
debljine oko 1 cm, posolite i pomešajte u posudi sa prazilukom,
mirođijom, koricom limuna, solju i biberom. U drugoj posudi izmešajte
jaja, sir, mleko i slatku pavlaku. Posolite i pobiberite. Zagrejte
pećnicu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte lisnato
testo i obložite njime kalup za pitu ili tortu. Rasporedite nadev od
lososa i praziluka po testu. Prelijte smesom od jaja i mleka i
presavijte rubove testa prema unutra po nadevu (da se smesa od jaja i
mleka ne razlije van kalupa). Pecite oko 40-45 minuta.
TART SA PRAZILUKOM
POTREBNO JE
1 kom. lisnatog testa, 500 g iseckanog praziluka, 40 g maslaca, 40 g
brašna, 350 ml mleka, 150 ml pavlake, 2 žumanca, 50 g grujer sira, so,
biber
PRIPREMA
Zagrejati rernu na 180°. U posudu staviti maslac i oprani praziluk i
dinstati 15 minuta. Kad omekša dodati brašno i dobro promešati,
izjednačiti. Dodati mleko i izmešati. Dodati pavlaku u kojoj su
razmućeni žumanca, grujer sir i posoliti. U podmazan pleh staviti
lisnato testo i po njemu pripremljenu smesu. Staviti u rernu i peći oko
30 min. Izvaditi iz rerne i odmah služiti uz jogurt. (zena.blic.rs)
Salate i pite za uvod u slasnu gozbu
12:46 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment