S prvim hladnijim danima baš prija toplina ovih jakih, mirisnih jela,
koja se tako fino slažu s krompirom, testeninom ili pirinčem.
LOVAČKI PAPRIKAŠ
POTREBNO JE
750 g junetine od buta, 200 g dimljene slanine, 3 zelene paprike, 2
glavice crnog luka, 500 ml belog vina, ulje, so, biber, sveža mirođija
PRIPREMA
Meso isecite na kocke srednje veličine, a slaninu, luk i paprike isecite
na veću parčad. U tiganj stavite polovinu mesa, pa preko složite luk,
paprike i slaninu. Pokrijte ostatkom mesa, posolite i pobiberite.
Dodajte ulje, nalijte belo vino i kuvajte poklopljeno oko dva sata na
tihoj vatri. Poslužite s kuvanim pirinčem i pospite seckanom mirođijom.
PAPRIKAŠ S PIVOM
POTREBNO JE
600 g mesa od svinjskog buta, 2 glavice crnog luka, kašika koncentrata
paradajza, kašika brašna, 3 kašike slatke začinske paprike, 6 dl piva,
kašičica seckanog ruzmarina, kašika masti, so, biber, 150 g kisele
pavlake
PRIPREMA
Meso isecite na manje komade, posolite ga i propržite na maslacu.
Dodajte luk seckan na rebarca i dinstajte još malo. Zatim dodajte
koncentrat paradajza, brašno, začinsku papriku, biber i ruzmarin i
nalijte pivo. Poklopite i na tihoj vatri dinstajte 40 minuta. Kad meso
omekša, izvadite ga i ostavite na toplom, a sos propasirajte i u njega
umešajte kiselu pavlaku. Vratite meso u sos i služite toplo.
GULAŠ S VINOM
POTREBNO JE
500 g junetine, glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 dl crnog vina, 1 dl
kuvanog paradajza, sveža crvena paprika, suvi biljni začin, origano,
kašika brašna, malo ulja, so, biber, veza peršuna
PRIPREMA
Na ulju propržite junetinu, izvadite je i na istoj masnoći propržite
iseckan luk. Podlijte s malo vode i dinstajte dok luk ne omekša.
Narendajte šargarepu i dodajte je luku zajedno s paprikom isečenom na
kockice i kuvanim paradajzom. Vratite meso, pospite brašnom i začinite
biljnim začinom i origanom. Zalijte vinom, pobiberite, promešajte, pa
prekrijte aluminijumskom folijom i stavite na sat i po u rernu zagrejanu
na 180 stepeni. Gotov gulaš obilno pospite seckanim peršunom. (zena.blic.rs)
Jesenji paprikaši i gulaši
12:39 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment