Kažu da se “majstor za krofne” postaje kada tako ispečete ovo
rumeno testo da spolja bude savršenog okruglog oblika a iznutra
vazdušasto, prošaramo šupljinama. Ali, pre svega mora biti ukusno što
ćete, provereno, postići današnjim receptom. Mirisne, pospite šećerom u
prahu i uživajte… Prijatno!
Sastojci :
1/2l mleka
1/2l vode
40g svežeg kvasca
40 g šećera
2 kašičice soli
3 žumanca
5 kašika ulja
oko 1200g brašna
2 kašičice soli
1/2l vode
40g svežeg kvasca
40 g šećera
2 kašičice soli
3 žumanca
5 kašika ulja
oko 1200g brašna
2 kašičice soli
Priprema : Kvasac stavite da nadođe u mlakom mleku
pomešanom sa šećerom. Nakon toga ga sipajte u u veću činiju u kojoj
ćete mesiti krofne. Dodajte sve ostale sastojke osim brašna koje se
dodaje na kraju, kašiku po kašiku. Brašna je potrebno oko 1,2 kg,
tačnije do momenta kada testo bude kompaktno da se ne lepi za podlogu a
opet da je dovoljno meko i vazdušasto. Testo sve vreme mesite ručno,
nikako varjačom, a zatim zagrejte rernu na 50C, testo pokrijte krpom i
ostavite ga u rerni da naraste oko 30 min. Zatimga ponovo premesite i
opet vratitie u rernu da još malo naraste. Nakon toga dobro pobrašnavite
sto i razvucite testo oklagijom na debljinu od 1-1,5cm. Čašom ili
kalupom vadite krofne i ostavite ih još 15 minuta da narastu. Pecite ih u
dubljoj šerpi sa puno ulja, koju treba poklopiti dok se peku s jedne
strane, nakon toga ih okrenite i čim porumene možete ih izvaditi.
Ređajte ih na salvete da upiju višak masnoće a zatim ih pospite šećerom u
prahu. (ilovezrenjanin.com)
0 comments:
Post a Comment